28 ГОДИНИ ПОД ЗНАКА НА "ПАЙНЕР"

13 февруари 2018 г.

На 13 февруари 2018 год. отбелязваме 28 години от създаването на музикална компания "Пайнер".
Компанията се утвърди с развитието на музикалната индустрия у нас, налагайки най-модерните технологични решения в звукозаписа. "Пайнер" бе компанията, която създаде и развива реалния образ на популярната българска музика - красив, ефектен и завладяващ в цялото и многообразие. За тези години компанията е работила с близо 300 изпълнители от различни музикални жанрове: попфолк, поп, фолклор, рок, рап и др.

В момента продуцентската дейност на фирма "Пайнер" е насочена главно в областта на модерния попфолк. С името "Пайнер" свързват своя творчески път най-известните изпълнители в този жанр. Най-добрите изпълнители и оркестри на българската народна музика също са част от импресарския каталог на "Пайнер". В областта на ромската музика водещите имена са продуцирани също от "Пайнер студио".

Стартиралата на 13 ноември 2001 година музикална телевизия "Планета" и днес си остава най-популярния български музикален канал. Планетите вече са три, а официалният канал Planeta Official в You Tube вече има 1 100 000 абонати. Единствено там могат да се видят и видеоклиповете на "Пайнер" в UltraHD-4K стандарт, напълно в унисон със световните тенденции. Една от най-силните страни на "Пайнер" бе верния път, който компанията намери към публиката. Бе премахната дистанцията между популярните имена и техните почитатели.

През лятото на 2004 г. се случи за пръв път едно събитие, което преобърна представите на мнозина за мащабите на явлението попфолк - националното турне "Планета Прима 2004", събрало на стадионите в 15 града над 200 000 зрители. Следващите издания на лятното турне на "Пайнер" надминаха популярността на първото, с което доказаха, че успехът на турнето не е случаен. Музикална компания "Пайнер" показа реалните измерения на интереса към най-популярния музикален жанр у нас.

В края на 2004 г. музикалната компания стартира още една своя инициатива - веригата атрактивни дискотеки "Планета Пайнер клуб". За тези почти три десетилетия "Пайнер" много се промени, следвайки новите технологии, актуалното развитие на съвременната музика, но запази непроменени някои от принципите си - правото на всеки талант свободно да избира пътя за своето творческо развитие и добронамереното отношение към всички, които слушат и гледат проектите, създадени в "Пайнер".

През тези три десетилетия музикална компания "Пайнер" стана неотменна част от българската музикална история, нещо повече - тя сътвори голяма част от тази музикална история. Компанията се утвърди и израсна с развитието на музикалната индустрия, налагайки най-модерните технологични решения в звукозаписа и тиражирането на новите музикални носители. Всичко изградено до тук определя фирма "Пайнер" като една отворена система за изява на човешките таланти и умения, утвърден търговски партньор на много фирми в страната и чужбина.

Начало