ЧИЯ СВЯТА МАЙКА Е БЪЛГАРИЯ?

23 октомври 2018 г.

Този въпрос илюстрира популярната ситуация, как да докажеш, че нямаш сестра, когато някой обвини сестра ти в лековато поведение.

Предисторията е следната: певицата Нелина взема присърце настоятелното предложение на почитателите си да изпълнява песента на Соня Балевска "Българийо, ти майко свята". Музикална компания "Пайнер" урежда документите с правоносителите: Виолета Цветанова Стилиану /дъщеря на Соня Балевска/ и с текстописеца Веселин Маринов - Змея. Нелина записва песента и снима видеоклип, който е излъчен премиерно на 22 септември 2016 година. Песента "Българийо, ти майко свята", пак по настояване на почитателите си, Нелина включва и в албума "За верни приятели", който излиза на 11 октомври 2017 година.

На 16 октомври 2018 год. Гуна Иванова, в свое интервю за вестник "Шоу", обвини Нелина, че е записала нейна песен без разрешение и при това я изпълнява с комерсиална цел. За "своя" Гуна Иванова припознава песента "Българийо, ти майко свята". При това, съвсем в духа на фолклорната стилистика, обвиненията са повторени три пъти, да не би някой да пропусне, че са посегнали на "нейна" песен. Дори самата Гуна Иванова, предвид възрастта си, да не знае, то продуцентите и са наясно, че певица от ранга на Нелина, а и музикална компания "Пайнер" не би си позволила да запише, да заснеме и да предложи продукт с неуредени авторски права. За всяка песен и за всеки видеоклип се създава индивидуално досие с договори и други документи, свързани с авторството и правото за изпълнение и излъчване.

Правата на песента "Българийо, ти майко свята" за текста са на Соня Балевска и текстописеца Веселин Маринов - Змея, а за мелодията - на Соня Балевска, в случая - на наследниците и. Самата Гуна Иванова е получила тяхното разрешение да изпълнява въпросната песен. Поводът за конкретното интервю с Гуна Иванова е хубав и да не беше лъжицата с катран, добавена от самата нея, читателите щяха да са напълно доволни от прочетеното. Логичният отговор на въпроса защо скандалът се провокира едва сега, явно се крие в стремежа за малко повече медиен шум в навечерието на юбилейния и концерт.

Това е фактическата страна на провокацията. Моралната страна оставяме на съвестта на тази достатъчно известна личност, която прави опит да приватизира патриотизма, а само разлива по страниците на вестника неодобрителното си отношение към своите колеги. Ще напомним на г-жа Иванова, че място под слънцето има за всички, а всеки човек ще се запомни както с това, което е изпял, така и с това, което е казал.

"Пайнер" ООД

Начало