ДЕЯН МИТЕВ С ВТОРИ САМОСТОЯТЕЛЕН АЛБУМ

08 август 2017 г.

Деян Митев издаде втория си самостоятелен албум "Зави се хоро" с 13 авторски песни на фолклорна основа.
Албумът е жанрово богат и разнообразен, но повечето от мелодиите са хороводни. "Зави се хоро" е втори в музикалната кариера на певеца, но първи като изпълнител от каталога на "Пайнер". Първата хороводна китка, дала име на целия албум, включва две песни "Зави се хоро" и "Гледала мама" и двете са авторски песни на Деян Митев. Той е автор и на тракийските хора във втората хороводна китка "Изведе Георги кончето", "Любе Петрано".

Песента "Приятели" по музика на Красимир Христов е с македонско звучене и е първата песен, която Деян е записал като изпълнител на музикална компания "Пайнер". С подобно македонско звучене е и песента "Живей за днес", създадена от Полина Дакова и Виктор Йорданов - Кардама. Неустоимо заиграваща е и хороводната песен "Хей, куме" по музика на Петър Войников. Грабващо игрива е и песента "Хубава бяла Йордана", по текст и музика на изпълнителя. Изградена на фолклорна база, но със засилен лиричен поп елемент е песента "Верни приятели" по музика на Красимир Христов и текст на Лили Димова. Верен на хороводната спойка на албума Деян Митев създава тракийската ръченица "Бяла Калина" по текст на Таня Стамова. Автор на странджанската песен "Ирина мома хубава" е Христина Белева, гъдуларка в оркестъра на Българското национално радио.

Единствената дуетна песен в албума е "Нашата любов", записана с младата певица Томика, по музика на Красимир Христов и текст на самия Деян Митев. В албума "Зави се хоро" е включена и една народна песен - родопската "Незифинка болна легнала". За нея певецът признава, че я е чувал в изпълнение на различни народни певци, но е решил да я запише, защото е една от любимите му родопски песни. Повечето от песните са създадени в последните две-три години, с изключение на тракийската хороводна китка, песните, за която са композирани по-отдавна. Всички песни от албума "Зави се хоро" имат видеореализации и са добре познати на зрителите на телевизия "Планета фолк".

Освен заниманията около певческата си кариера, в момента Деян Митев е диригент на битов хор и учител по музика и народно пеене на ученици от СУ “Константин Константинов” в Сливен. Народният певец споделя задоволството си от все по-нарастващата популярност на българския фолклор и традиции сред младите хора. Отговор на това той открива и във все по-голямата популярност, която имат хоротеките. Щастлив е, че е сред желаните гост изпълнители там, заедно с които публиката танцува както традиционни, така и по-непознати, но заслужаващи внимание български хора.

ДЕЯН МИТЕВ “ЗАВИ СЕ ХОРО”

 1. ЗАВИ СЕ ХОРО / ГЛЕДАЛА МАМА
 2. ХУБАВА БЯЛА ЙОРДАНА
 3. ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ
 4. БЯЛА КАЛИНА
 5. ИРИНА МОМА ХУБАВА
 6. ЖИВЕЙ ЗА ДНЕС
 7. ПРИЯТЕЛИ
 8. ХЕЙ, КУМЕ
 9. НЕЗИФИНКА БОЛНА ЛЕГНАЛА
 10. НАШАТА ЛЮБОВ – дует с Томика
 11. КИТКА – ИЗВЕДЕ ГЕОРГИ КОНЧЕТО / ЛЮБЕ ПЕТРАНО
Начало