НОВ АЛБУМ НА ФОРМАЦИЯ "ПАСКАЛЕВ - ПЛОВДИВ"

14 септември 2018 г.

Най-после дългоочакваният албум на Формация "Паскалев - Пловдив" вече е на музикалния пазар. "Искам те, моме" включва 11 композиции, от които 9 са авторски песни по музика на основателя на формацията Иван Паскалев, една народна песен и един инструментал. Текстовете на две от песните са на певицата на оркестъра Ивелина Денкова. Песните в албума "Искам те, моме" са преобладаващо тракийски, има и македонски и една песен от градски фолклор. Албумът носи името на една от най-характерните песни за формацията "Искам те, моме", в която всички музиканти се изявяват с виртуозни сола и отсвири. Формация "Паскалев - Пловдив" се отличава с подчертано характерния си индивидуален стил и налагането на авторска музика на фолклорна основа. Иван Паскалев гради своите мелодии върху основата, която дава автентичното народно творчество, като търси ново, по-модерно звучене. Така песните достигат до по-голяма аудитория и най-вече до младите хора. За Паскалев най-хубава е музиката на Тракия, неговия роден край, и затова тя е в основата на повечето му композиции.

Песните в албума "Искам те, моме" са създавани през последните три години и се изпълняват от тримата солисти на формацията Ивелина Денкова, Йордан Тупаров и Петя Босакова. Две от песните са записани и с техни колеги от музикална компания "Пайнер". За проекта "Сватба голяма" музикантите от формация "Паскалев – Пловдив" канят своя колега Здравко Мандаджиев. "Благодаря за поканата на моите колеги от формация "Паскалев – Пловдив". С тях отдавна имаме желание да представим съвместна песен, още повече, че със солистката Ивелина Денкова се познаваме още от ученическите години", споделя Здравко Мандаджиев и допълва, че с Ивелина са съученици и са завършили НУФИ - Широка Лъка. Иван Паскалев кани своите млади колежки от дуета Калина и Невена, за да запишат заедно новия проект "Русата и черната". Песента е игриво и хороводно парче, създадено, специално за звънките гласове на момичетата. Самият Иван Паскалев определя новата песен като типична за стила на формацията.

Формация "Паскалев - Пловдив" е в състав: Иван Паскалев - цигулка, основател и ръководител на формацията, Петър Николов - акордеон, Даниел Ангелов - кларнет, Адриан Маринов - ударни, Ивелина Денкова - вокал, Йордан Тупаров - вокал, Петя Босакова - вокал. В записа на песента "Ти до мене, аз до тебе" участва и певицата Христина Стойкова. В записа на пет от песните участва с акордеон композиторът Митко Петров, а в записа на песента "Русата и черната" - Костадин Пиров - тъпан. За най-голямата тръпка на сцената Иван Паскалев разкрива: "Това е импровизацията. Българската народна музика е единствена, може би след джаза, която дава възможност за импровизация. Някои колеги изпадат дори в транс. Това е силата на българската народна музика!". Формация "Паскалев - Пловдив" е изградила с годините собствен музикален стил, въпреки че репертоарът им е изключително богат и разнообразен: попфолк, музика от всички балкански страни, евъргрийни, стари шлагери, палитрата им от народна музика включва всички фолклорни региони.

Формация "Паскалев - Пловдив" - "Искам те, моме"

 1. ИВАНО, ИВАНКЕ
 2. БАТЕ ЙОРДАНЕ
 3. ИСКАМ ТЕ МОМЕ
 4. СВАТБА ГОЛЯМА дует със Здравко Мандаджиев
 5. СТАРА МАЙКА СЪЛЗИ РОНИ
 6. РУСАТА И ЧЕРНАТА дует с Калина и Невена
 7. ЕРГЕН, ЕРГЕН
 8. ТИ ДО МЕНЕ, АЗ ДО ТЕБЕ
 9. ГИЗДАВА МОМА
 10. КУМСКА РЪЧЕНИЦА
 11. ЧУЧУЛИГА инструментал
Начало