"ЗА ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ" Е НОВИЯТ АЛБУМ НА НЕЛИНА

11 октомври 2017 г.

Петият самостоятелен фолклорен албум на Нелина "За верни приятели" предизвиква съвсем основателен и очакван интерес сред почитателите на българската народна музика. "За верни приятели" включва 13 композиции, 3 от които са авторски и 10 са народни песни от различни фолклорни области. За богатото звучене на песните в албума допринасят и живите инструменти, а за аранжиментите са се погрижили Митко Петров, Димитър Милев, Светослав Лобошки и Йордан Кабаиванов.

Певицата не крие задоволството си, че новите авторски песни, които записва се припознават от публиката и като народни песни: "Много съм щастлива, че в последните години такива авторски песни на фолклорна основа, които създадохме с много талантливи композитори и текстописци, намират своето място в сърцата на хората и редом с известните и популярни народни песни се търсят в поздравителните концерти, задължително ги искат и на моите участия. Такива песни са "Верни приятели", "Дай, кръчмарю" от по-новите песни, а "Чорбаджи Иван" също бе емблема дълго време в моя репертоар."

Интересът на феновете към новия проект на Нелина е обясним, след успеха на самостоятелните и фолклорни проекти: "На сърце ми лежи" и "Чорбаджи Иван" бяха избрани за албум на годината през 2007 и през 2010 година, както и с радушния прием на следващите два албума: "Мило ми е, драго ми е" от 2012 и "Празник е" - 2015 година.
Плюс това музикална компания "Пайнер" издаде Мр3 колекцията "Фолклорен извор" с песни на Нелина, която побра 43 народни песни, а самата певица бе избирана два пъти за фолклорен изпълнител на годината - през 2012, 2013 година.

Работата на Нелина и екипа и по новия проект е продължила около година. Първата песен от албума "За верни приятели" има своята премиера на 22 септември 2016 година и това е емблематичната "Българийо, ти майко свята".
Нелина прегръща идеята на своите почитатели да пресъздаде песента на Соня Балевска "Българийо, ти майко свята" като я осъвремени и и даде шанс за нов живот. Певицата е преоткрила и големия потенциал на тази песен: "Напоследък завършвам с тази песен моите участия. Хората стават спонтанно на крака, като на химн. Уникално е усещането, когато изпълнявам тази песен по моите участия."

Ето какво споделя самата певица за своята работа по подбора на новите си песни: "Обикновено, когато работя по даден албум, събирам много песни, обмислям ги, пробвам ги и тези, които най-много ми паснат - те излизат в албума, а останалите отлежават. Случвало се е да поръчам песен, да направим аранжимент и като вляза в студио да не харесам това, което чувам и просто песента отпада. След известно време, като вляза пак и като я запиша и се получава страхотна песен. Просто съм разбрала, че всяко нещо си има времето и мястото." Три от популярните народни песни, които Нелина е записала за новия си албум: "Баба винце пила", "Отдолу идат сеймени" и "Заблеяло ми агънце", са предложение на оркестър "Павликени", с които певицата работи напоследък.

Изборът на заглавие за новия си проект певицата определя като израз на своята благодарност към почитателите си: "Заглавието се роди спонтанно от една нова авторска песен, след като в началото на тази година, в класацията на "Сигнал" песента ми "Слънцето трепти да зайде" беше избрана от слушателите за песен на годината, за мен беше огромна приятна изненада. Толкова много ме зарадва това, че ме вдъхнови да направя песен за благодарност към феновете, които толкова години вече ме подкрепят. Наистина най-важното за един изпълнител е хората да го обичат, да харесват това, което прави. Песента "Верни приятели" беше израз на това щастие, което те предизвикаха у мен. Накрая като подредихме албума, разглеждахме няколко варианта за заглавие, но се спряхме именно на това - "За верни приятели".

Ако не сте чули популярните народни песни в изпълнение на Нелина, може да се каже, че не сте ги слушали, защото нейният приятен и плътен глас, с изключителната си сила и овладяна мощ, изпълва с нова жизненост познатите мелодии, омайва ви, кара ви да и повярвате и ви оставя очаровани от нейната перфектна интерпретация.
Вземете си този албум и жизнеността и магнетизмът на фолклора ще ви направят част от един фолклорен празник в компанията на Нелина и новите и песни специално "За верни приятели".

НЕЛИНА - “ЗА ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ"

 1. ЛЮБЕ, ЛЮБЕ, ПЪРВО ЛЮБЕ
 2. СЛЪНЦЕТО ТРЕПТИ ДА ЗАЙДЕ
 3. ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ
 4. БАБА ВИНЦЕ ПИЛА
 5. ХОДИЛА ЯНА
 6. ТРЪГНАЛА Е ЙОВА, ЙОВКЕ ЛЕ
 7. ИВАН НА ГАНА ДУМАШЕ
 8. ДАЙ, КРЪЧМАРЮ
 9. Я СЕ, ГЕРГИНО, ОЖЕНИ
 10. ЗАБЛЕЯЛО МИ АГЪНЦЕ
 11. СКАРАЛИ МИ СЕ ЮНАЦИ
 12. ОТДОЛУ ИДАТ СЕЙМЕНИ
 13. БЪЛГАРИЙО, ТИ МАЙКО СВЯТА
Начало