ВЕЧНАТА МЛАДОСТ НА ОРКЕСТЪР "ПЛОВДИВ"

19 юли 2018 г.

Младостта като извор на вдъхновение, творческа енергия и на желание да се потопиш в света на родния фолклор е идеята на новия проект на оркестър "Пловдив". "Пуста младост" е четвъртия фолклорен албум на оркестъра и предлага на почитателите им 15 композиции, 11 от които са народни, три са авторски песни на ръководителя на оркестъра Славчо Александров и една на Надка Караджова. Музикалната палитра на албума е доста богата, с разнообразно звучене, като композиците са основно тракийски и македонски, но има и пазарджишки, северняшки, дори и поп парче с фолклорни мотиви. Част от песните са събрани в три хороводни китки: тракийска, македонска, северняшка.

Приятно впечатление оставят съвместните проекти с други популярни изпълнители, което прави вокалната характеристика на песните още по богата и интересна. Гласът на Родопите Николай Славеев се включва впечатляващо към трите певици в "Ивановден". Съвместно с квартет "Славей" са записани песните "Дзън, дзън, Ганке ле" и "Снощи седенки кладохме". Най-голяма приятелска подкрепа оркестъра получава в записа на песента "Весела компания", където се включват Росица Пейчева, Ивелина Колева, Пепи Христозова, Деян Митев, Здравко Мандаджиев и Борис Дали.

"Пуста младост" е първият албум, който оркестъра записва в актуалния си състав: Славчо Александров, Цонка Нанова, Михаела Костуркова, Николина Атанасова, Диян Антонов и Любомир Толумбаджиев. Песните от албума "Пусна младост" имат своята телевизионна реализация, както самостоятелно, така и в различни фолклорни програми, познати са на зрителите на телевизии "Планета фолк" и "Планета", както и в официалния канал Planeta Folk Official в You Tube. Златен медал спечели Цонка Нанова с изпълнението на песента "Пиленце пее" на Националния конкурс с песните на Надка Караджова.

Успеха на оркестъра певицата Цонка Нанова обяснява пред телевизия "Планета фолк": "Ние имаме свой музикален облик, различими сме за публиката, като сме се придържали винаги към авторската музика, създавана от ръководителя на оркестъра Славчо Александров, но в същото време не сме спирали да пресъздаваме и да интерпретираме образци от автентичния фолклор. Твърде взискателни сме в начина си на работа и за да пуснем една песен в завършен вид изискваме много от себе си, винаги се стремим нашата публика да харесва нашите изпълнения, нашите нови песни и не можем да си позволим да прибързаме някой нов проект, който да не е изпипан максимално." На свой ред ръководителя на оркестъра Славчо Александров описва накратко новия си албум така: "В този албум песните ни са ритмични и динамични, и провокират хората към веселие, да заиграят, да танцуват и да се веселят."

ОРК. ПЛОВДИВ “ПУСТА МЛАДОСТ”

 1. ПРАЗНИЧНО ХОРО
 2. ПИЛЕНЦЕ ПЕЕ
 3. ЯЖ КУМЕ ПИЙ
 4. ОРК. ПЛОВДИВ И КВАРТЕТ СЛАВЕЙ – ДЗЪН, ДЗЪН, ГАНКЕ ЛЕ / СНОЩИ СЕДЕНКИ КЛАДОХМЕ
 5. КИТКА – ПУСТА МЛАДОСТ / ЖЕНИ МЕ МАМО
 6. ПУСТИ ОСТАНАЛИ
 7. СЪН СЪМ СЪНИЛА, МИЛА МАМО
 8. ТРАКИЙСКА КИТКА – АЛТЪНО, АЛТЪНЧИЦЕ / МАМО, МИЛА МАМО
 9. ЗАСВИРЕТЕ ЧАЛГИИ
 10. ОРК. ПЛОВДИВ И ЗВЕЗДИТЕ НА ПЛАНЕТА ФОЛК – ВЕСЕЛА КОМПАНИЯ
 11. ОРК. ПЛОВДИВ И НИКОЛАЙ СЛАВЕЕВ – ИВАНОВДЕН
 12. КОЛЕДНА ПЕСЕН
Начало