ЗДРАВКО МАНДАДЖИЕВ ПРЕДСТАВИ "ГОРД БАЩА"

10 август 2017 г.

Здравко Мандаджиев представи своя четвърти самостоятелен албум "Горд баща". Народният певец е включил 10 фолклорни мелодии от различни етнографски области: тракийски, родопски, северняшки, граовски и др. "Горд баща" е своеобразна разходка по българските земи с мелодиите, които певецът харесва в момента. Всички песни имат видеореализации, а "Бате Василе", "Сватба голяма" и "Горд баща" са сред любимите на телевизионната аудитория. Песните за албума "Горд баща" са създавани, селектирани и записвани близо две години. Здравко Мандаджиев е композитор на музиката за две от песните си, Ивелина Колева, Иван Паскалев и Деян Асенов - на по една, а останалите 5 заглавия са народни песни. Три от песните са дуетни: "Бате Василе" е с Ивелина Колева, "Сватба голяма" с Формация Паскалев - Пловдив и "Зьомни ма, момне ле" с Руса Каврошилова. Албумът "Горд баща" е с подчертана богата звучност, за която допринасят и големия брой гост музиканти, участвали в записите на песните.

Албумът "Горд баща" е четвърти самостоятелен албум за Здравко Мандаджиев, но той има и дуетен албум "Земи огин, запали ме" с народната певица "Поли Паскова". Здравко признава, че това е албум с огромна емоционална стойност за него, най-вече заради заглавната песен, създадена и посветена на първородния му син, но и заради личните моменти в останалите авторски мелодии, включени в албума. "Горд баща" е и първата песен, селектирана за този албум. Песента "Виното лекува" се появила като на шега. Здравко е привърженик на максимата, че виното е питието на боговете и отдавна е искал да изпее подобна песен. За участието му в предаването "Бащино огнище" по телевизия "Планета", в навечерието на Трифон зарезан поискали да изпее песен за виното. Здравко се обадил на майка си, която буквално за няколко минути му написала текст за един припев. В колата, докато пътувал към София, Здравко си съчинил и мелодията към този текст. Снимали предаването с този припев. Получило се отлично и Здравко решил да завърши цялата песен, още повече, че много му допадала идеята за божествената сила на виното. Майка му се погрижила за целия текст, а той - за мелодията.

Интересна е историята за създаването на песента "Бате Василе", която е по текст на Ивелина, а по музика на Здравко. Текстът е написан преди година от Ивелина Колева, като диалог между мъж и жена. Ивелина и Здравко са близки приятели и тя споделила с него желанието си да изпее дуетна песен в която се дава пълноценна изява и на мъжкия, и на женския глас, като признала, че има и готов текст. Здравко се захванал с музиката и съвсем скоро се родила и мелодията. "Имен ден" също е плод на приятелството на Здравко с Ивелина Колева. Здравко поръчал текста на Полина Дакова, но мелодията не се получавала. В разговор с Ивелина споделил за това, тя поискала да види текста и малко по късно по телефона му изпяла предложението си. Здравко много харесал мелодията и в репертоара му се добавила още една песен. "Сватба голяма" е записана заедно с формация "Паскалев - Пловдив". Песента е авторска на ръководителя на формацията Иван Паскалев, който предложил на Здравко да направят дуетната песен. Здравко много харесал песента "Сватба голяма", а освен това с певицата на формацията Ивелина Денкова са съученици от НУФИ "Широка лъка".

"Еленка по двори ходеше" е право тракийско хоро, една от популярните песни, изпълнявани на празник, но рядко се е появявала на запис и затова Здравко е предпочел да я прибави към заглавията в албума си. "Недо ле, Недке хубава" е северняшка песен от репертоара на Борис Машалов. Здравко е искал да има в репертоара си песен на Дайчово хоро, а освен това не е преизпявана от друг изпълнител. Здравко Мандаджиев е от поколението млади изпълнители, които имат неблагодарната задача да презаписват песните на легендарните изпълнители, от една страна, за да осъвременяват звучността им, а от друга и да запазят жив спомена за легендарните имена, които са ги изпълнявали преди години. "Туй момиче" е странджанска песен, където е известна със заглавието "Ходи мале", много популярна и в Тракия, като се изпълнява с типичната тракийска орнаментика. Здравко е предпочел по-популярното тракийско изпяване на тази песен.

"Запил ми се Стоян" е хумористична граовска песен от Шопската фолклорна област. Здравко споделя, че по многобройните му участия често му искат да изпълни граовско хоро. Изпълнява я с голямо удоволствие и дори често открива участията си с тази песен, заради настроението, което тя създава у всички. "Зьомни ма, момне ле" е третата дуетна песен в албума и представлява микс от две песни с общо заглавие. Песента е от репертоара на Радка Кушлева и Георги Чилингиров, но с нов много по-различен аранжимент, който звучи като симфоничен оркестър в съчетание с каба гайди. С певицата Руса Каврошилова, с която е записана песента, са съученици и приятели още от НУФИ "Широка лъка". Ако се погледне от известна дистанция, макар и само с 10 заглавия, албумът изгражда една цяла житейска история: моминство и ергенлък, харесване, сватба голяма, първа рожба, грижи и виното като лек за житейските болки.

ЗДРАВКО МАНДАДЖИЕВ - “ГОРД БАЩА”

  1. ТУЙ, МОМИЧЕ
  2. ГОРД БАЩА
  3. БАТЕ ВАСИЛЕ – дует с Ивелина Колева
  4. ЕЛЕНКА ПО ДВОР ХОДЕШЕ
  5. ЗЬОМНИ МА, МОМНЕ ЛЕ – дует с Руса Каврошилова
  6. ВИНОТО ЛЕКУВА
  7. ИМЕН ДЕН
  8. СВАТБА ГОЛЯМА – дует с Формация Паскалев – Пловдив
  9. НЕДО ЛЕ, НЕДКЕ ХУБАВА
  10. ЗАПИЛ МИ СЕ СТОЯН
Начало