Please enable JS
“НЕВЕРНО ЛИБЕ” - НОВ АЛБУМ НА ОРКЕСТЪР ПЛАМ

“НЕВЕРНО ЛИБЕ” - НОВ АЛБУМ НА ОРКЕСТЪР ПЛАМ

Оркестър “Плам” зарадва многобройните си почитатели с юбилеен нов албум, посветен на 20-годишнината от създаването на оркестъра. “Неверно либе” е пети албум за групата, след издадения през 2017 “Край Дунава” и първите три албума:”На събора”-2014, “Рано ми е да се женя” - 2009 и “Ха сега” - 2001. Песните в албума “Неверно либе”са създавани от 2017 до 2020 година, като всички песни имат телевизионни версии. Само песента “Рано ми е да се женя” е създадена преди десет години, но сега е представена в актуален аранжимент и е записана с новата певица на оркестъра. Албумът “Неверно либе” е забележителен и с включването на първата бавна песеен в репертоара на оркестъра - “Прощавай, мамо”.

“Неверно либе” включва 12 композиции, изградени на фолклорна основа. Основателят на оркестъра Пламен Димитров е композитор на 6 от мелодиите и автор на всички аранжименти. Кристина Димитрова е написала 9 от текстовете на песните и 5 от мелодиите в “Неверно либе”. Песента “Илийова майка” е народна от района на град Септември, Пазарджишката фолклорна област. Кристина Димитрова споделя, че я знае от своята майка.

“Неверно либе” е пъстра музикална палитра от съчетаването на мелодии от различни етнографски области и региони. Богата звучност на песните е резултат и от големия брой музиканти, привлечени за студийните записи - общо 14 имена са взели участие в създаването на албума. В песните на албума звучат гласовете на три певици: Кристина Димитрова, Цветина Маринова и Тони Тодорова.

Позицията си да залагат предимно на авторска музика Пламен Димитров обяснява така:

“Стремим се да правим авторска музика, която естествено се опира на богатата фолклорна основа, която имаме, на всичко, което сме учили, което сме слушали, което сме изпълнявали. Първата причина да се насочим към авторска музика е за да имаме наш собствен облик. Да бъдем различавани сред всичко което са излъчва, което се слуша. Второто е все пак тази музика да бъде осъвременявана с аранжимент, с качествата които ние имаме като инстументалисти. Всички умения и качества, които имаме се стараем да ги вплетем в това което правим, за да се получи един съвременен харесван, продаваем, продукт, който младото поколение да възприеме по един по-различен начин, А най-вече за да се продължи българската традиция, да се уважава фолклора, да заема голяма част от нашите народни веселби, сватби и събори.”

Заглавната песен “Неверно либе” е изградена от два дяла: започва с бавна мелодия, а после преминава във весела игрива девятка. Песента “Де се е чуло и видяло” е единствената, която се изпълнява от трио - към двете певици на оркестъра Кристина Димитрова и Цветина Маринова, се включва и Крум Филипов.

Двете най-нови песни в албума, премиерно излъчени в началото на 2020 г., са “Дано, Дано” - в стила на мелодиите звучащи край Дунава и “Момък недодялан” - копаница със северняшко и малко пазарджишко звучене. Пъстрата звучност на мелодиите в новия албум на оркестър “Плам” веднага проличава и в сравнението на други две от композициите, създадени от Кристина Димитрова: северняшката “Три моми” и родената в духа на градската традиция “Пак ерген”. Водещия принцип на оркестъра “музиката, която създават, да е родена от самия живот”, безспорно може да се чуе във всяка от песните, но най-отчетливо се открива в мелодичната, хороводна и в тракийски стил “Спомени за село” по текст на Кристина Димитрова и музика на Пламен Димитров.

Ако и вие сте сред почитателите на оркестър “Плам”, можете да закупите новия албум “Неверно либе” от търговската мрежа в страната или онлайн от еМАG.

Албума “Неверно либе” на оркестър “Плам” можете да чуете тук…