Please enable JS
Ангелина Милева

Ангелина Милева

Ангелина е един от новите гласове на тракийската народна музика. Тя е от най-младата генерация народни певици, ученичка е на тракийската народна певица Диана Иванова.

Ангелина Николова Милева е родена на 05. 06. в гр. Карлово. Обиква народната музика от малка и започва да изучава народно пеене от пети клас, като постъпва в музикална паралелка при СОУ “Хр. Проданов” гр. Карлово. Освен народно пеене там изучава тамбура и пиано. Продължава музикалното си образование в НУФИ “Широка лъка” със специалност народно пеене. По време на обучението си и след това участва в много концерти в страната и чужбина. От началото на кариерата и успехите я следват неотлъчно. Първата и медийна изява е в предаването “Фолкшанс”, когато е на 11 години - там участва в конкурс за изпълнение на народна песен и печели трета награда. По време на обучението си в музикалното училище в Широка лъка участва и в други надпявания. В Националния конкурс “С песните на Атанаска Тодорова”, организиран в гр. Чирпан, младата изпълнителка печели втора награда. В друго надпяване - “С песните на Йовчо Караиванов”, тя отново демонстрира своя талант, потвърждава още веднъж високия си професионализъм и грабва втора награда.

Висшето си образование завършва в АМТИИ гр. Пловдив със специалност “Педагогика на обучението по музика”. Изучава народно пеене в класа на тра народна певица Диана Иванова. Заедно с Ансамбъл “Розова долина” заминава на турне в повечето европейски държави: Белгия, Испания, Италия, Франция, Германия, Гърция и др. През 2012 година участва на фестивала “Пирин фолк”, Сандански с песента “Пиринска жена”. По-късно завършва и магистратура в ПУ “Паисий Хилендарски” със специалност “Езиково и литературно развитие в начална и предучилищна възраст”.

През 2016 г. подписва договор с музикална компания “Пайнер” и започва работа в студиото по новите си проекти. Ангелина дебютира в ефира на Телевизия “Планета Фолк” с песента “Петко войвода”, заснета за фолклорната програма “Пролет в Приказките - 2016”. Няколко месеца по-късно музикалната телевизия излъчва и първата самостоятелна фолклорна програма на Ангелина “Оро се вие”, която включва 5 песни от различни фолклорни области. “Огън ме гори” е авторска песен, “Бре юначе”, “Оро се вие мамо” и “Седнала е Ката” са популярни народни песни, а “Шинко льо, мъри хубава” е дует с известния народен певец Николай Славеев.

В богатия си репертоар Ангелина изпълнява фолклор от различните фолклорни области, на първо място от Тракия, авторски фолклор, попфолк, балкански фолк, българска естрада.

Награди

2000 - Национален конкурс “С песните на Атанаска Тодорова” - Втора награда

2001 - Национален конкурс “С песните на Йовчо Караиванов” - Втора награда

Изяви

Концерти зад граница

Изяви на голямата сцена в повечето европейски държави: Белгия, Испания, Италия, Франция, Германия, Гърция и др.

Хитове

“Петко войвода”, “Огън ме гори”, “Бре юначе”, “Оро се вие мамо”, “Седнала е Ката”, “Шинко льо мъри хубава”

Дискография

Албуми

ЩО Е РАДОСТ2019

Сингли

РОДОПСКА КИТКА2022

ДАВАЙ, ЧИЧО2022

РОДОПСКА КИТКА2022