Please enable JS
Деян Митев

Деян Митев

Новият глас на Тракия - Деян Митев е талантлив певец от най-младата генерация народни изпълнители. Ученик е на легендарните тракийски народни певци: Радостина Кънева, Красимир Станев и Динка Русева. Медиите определят Деян Митев, като певеца с най-обещаващо бъдеще. Песните на талантливия тракийски певец радват хиляди българи, които го търсят за празниците си и го слушат с удоволствие.

Деян Митев е роден на 24 август в град Сливен, но живее в с. Самуилово, където расте сред прекрасни образци на тракийски народни песни. Приет е през 1991 год. в НУФИ “Филип Кутев” гр. Котел, където завършва народно пеене, а през време на обучението си е и солист на представителния оркестър на училището. Първата си голяма награда за народно пеене получава още на 16-годишна възраст на конкурс в памет на Гюрга Пинджурова в Трън. Деян Митев е носител и на награди от конкурсите: “С песните на Вълкана Стоянова” Йовчо Караиванов”, Международен конкурс в Гюргево, Конкурса за млади изпълнители във Варна и др.

Първите си записи в Българско национално радио изпълнителят прави през 2002 година и от тогава е солист на Радио оркестъра в БНР. През цялата си музикална карирера Деян Митев пее и с много други оркестри: Оркестър “Кристал” Оркестър “Чинари”, Оркестър “Бисери”, а от 2003 г. - с оркестър “Фолк палитра”.

Деян Митев е бил солист в Ансамбъла за народни песни и танци - Слънчев бряг, Ансамбъла за народни песни и танци - гр. Сливен, работи и като хор-майстор в Ансамбъла за народни песни и танци “Тунджа” - гр. Ямбол. През 2002 г. е приет в АМТИИ гр. Пловдив със специалност “Музикална педагогика”. През 2012 г. записва и магистратура в АМТИИ по специалността: “Изпълнителско изкуство - народно пеене”. В момента, паралелно с ангажиментите си като изпълнител, Деян Митев е и преподавател по музика в XI СУ “К. Константинов”- гр. Сливен. Първия си самостоятелен албум “Копнеж за щастие” издава още през 2000 година. Мелодиите и на 10-те песни в него са авторски композиции на Деян Митев, а аранжиментите - на Пейо Трендафилов.

От 2000г. започва да записва в “Пайнер”, като един от солистите на оркестър “Кристал”. Негови песни са включени в сборни албуми и компилации, излизали в този период, като поредицата “На трапеза” и др.
Подписва индивидуален договор, като самостоятелен изпълнител с музикална компания “Пайнер” в началото на месец декември 2013 година. Певецът редовно се включва със свои песни в празничните програми на телевизия “Планета фолк”, снимани сред красивата природа около комплекс “Приказките”. Деян Митев е сред участниците в уникалния колективен проект “Весела компания”, заедно с колегите си от музикалната компания: Росица Пейчева, Пепи Христозова, Ивелина Колева, Борис Дали, оркестър “Пловдив” и Здравко Мандаджиев.

Характерна особеност за Деян Митев е, че предпочита да записва свои авторски песни, като най-често той е и композитор, и автор на текстовете им, а аранжиментите поверява на Петър Войников.
Популярността на името му се гради на майсторското изпълнение на бавните тракийски народни песни с богата и сложна орнаментика, но на концертите и участията си той изпълнява песни от всички стилове, с богат жанров репертоар: фолклор от Тракийска фолклорна област, както и от останалите фолклорни области на България, авторски фолклор, поп фолк, естрада и др.

Награди

Деян Митев е печелил многократно престижни конкурси в България и чужбина:

1993 - Национален конкурс – “С песните на Гюрга Пинджурова” - Първа награда
1993 - Международен конкурс за изпълнители в гр. Гюргево(Румъния) – Първа награда
1995 - Конкурс за млади изпълнители, Варна – Специална награда
1996 - Конкурс “С песните на Вълкана Стоянова”, Стралджа - Голямата награда
1997 - Конкурс “В памет на Йовчо Караиванов” – Специална награда

Изяви

Концерти зад граница

САЩ, Мексико, Малта, Йордания, Чехия, Гърция, Румъния, Испания, Турция

Хитове

“Приятели”, “Два сокола”, “Ясна звезда”, “Хубава бяла Йордана”, “Изведе Георги кончето”, “Незефинка болна лежи”, “Девет бъчви с вино”, “Сино Хаджи Димитре”, “Бяла Калина”, “Зави се хоро голямо”, “Гледала мама”, “Нашата любов”(дует с Томика), “Хей, куме”

Сингли

ЕЛЕНО МОМЕ2023

ХЕЙ, ЖИВОТЕ2021

ОГЪНЯТ НА ЛЮБОВТА2021