Please enable JS
Формация Паскалев - Пловдив

Формация Паскалев - Пловдив

Оркестър “Паскалев - Пловдив” е формация с отчетлива физиономия и собствен музикален стил. Репертоарът на групата е изключително богат и разнообразен. Изпълняват попфолк, народна музика, музика от всички балкански страни: сръбска, гръцка, румънска, руска, македонска, турска. Пеят на италиански и английски език, евъргрийни, стари шлагери. Палитрата им от народна музика включва всички фолклорни региони: тракийски, родопски, пирински, македонски, странджански и др.

Оркестър “Паскалев - Пловдив” е създаден от известния цигулар Иван Паскалев. Той е създател и на първата формация “Пловдив” и на първите три албума на оркестъра: един с разнообразна жанрова музика, а останалите два с фолклорна музика от различни региони. Песните в репертоара на Формация “Паскалев – Пловдив” са най-вече авторски. Иван Паскалев гради своите мелодии върху основата, която дава автентичното народно творчество, като търси ново, по-модерно звучене. Така песните достигат до по-голяма аудитория и най-вече до младите хора. За Паскалев най-хубава е музиката на Тракия, неговия роден край и затова тя е в основата на повечето му композиции.

Последните видео реализации на формация “Паскалев – Пловдив” са клипове на песните “Ивано, Иванке”, “Бате Йордане” и “Чучулига”. Две от мелодиите - “Бате Йордане” и “Ивано, Иванке” са по музика и текст на Иван Паскалев и могат да бъдат гледани в Planeta Official в Youtube. Мелодията “Ивано, Иванке” е тракийска, с което формацията отново подчертава своята принадлежност към тази фолклорна област. В “Бате Йордане”, която има хумористични нотки, се изявяват солистите на формацията: Ивелина Денкова и Данчо Тупаров. Голям зрителски интерес фокусира и съвместната песен със Здравко Мандаджиев “Сватба голяма”.

Иван Паскалев

Иван Паскалев е виртуоз на цигулката. Според него този инструмент се вписва изключително добре в народните формации. Популярният музикант споделя: “За съжаление у нас няма преподаватели по цигулка за народен оркестър. На мен много ми е помогнало това, че съм завършил музикално училище с гъдулка. Още от ученик започнах да свиря и на цигулка. Голям мерак имах и успях да прехвърля всичко, което съм научил от гъдулката на цигулката. А там възможностите на самия инструмент са много по-големи!”

Иван Паскалев е роден на 12.04. в Пловдив. Завършва НУФИ Широка лъка със специалност гъдулка, а от 14-годишен свири и на цигулка. Съдбата го връща отново в Широка лъка и той работи няколко години като преподавател по гъдулка в същото училище. Като изявен музикант Иван Паскалев е участвал в концерти с Недялка Керанова. През 90-те години Иван Паскалев работи с някои от най-популярните оркестри в Тракия. Майсторското му свирене го прави търсен като студиен музикант в албумите на известните народни певици: Славка Калчева, Нелина, Илка Александрова и много други. До 2002 г. Иван Паскалев се изявява и като солист на оркестър “Родопи”.
Като музикант с над тридесет годишен стаж и предпочитан студиен музикант в “Пайнер”, цигулката на Иван Паскалев звучи в песните на всички изпълнители на фирмата както от попфолк така и от фолк жанра. Един от виртуозните върхове в изпълнителското му изкуство е записът на култовото парче “Чучулига БГ”, включено в първия албум на оркестър “Пловдив”. За най-голямата тръпка на сцената Иван Паскалев разкрива: “Това е импровизацията. Българската народна музика е единствена, може би след джаза, която дава възможност за импровизация. Някои колеги изпадат дори в транс. Това е силата на българската народна музика!”.

Ивелина Денкова

Изявената тракийска певица Ивелина Денкова е родена на 20.11. в Карлово. От детска възраст се занимава с музика и народни танци. На седем години започва да свири на пиано в музикална паралелка, към училище “Христо Проданов” - Карлово. Завършва НУФИ Широка лъка със специалност народно пеене и гъдулка. Продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив в специалност “Дирижиране на народни състави” под ръководството на проф. Милчо Василев, доц. Иван Делирадев, и проф. Костадин Бураджиев. През 1998 г. прави първото си музикално турне с ансамбъл за народни танци “Розова Долина”, гр. Карлово и посещава някои европейски страни: Белгия, Испания, Франция, Италия. След дипломирането си Ивелина Денкова продължава своята кариера като певица на различни оркестри със стилово богат репертоар, като се ориентира главно към народната музика. Любими нейни са “Караджа дума русанки”, “Първом първом”, “Които ме чуе да пея”, “Музикантска майка”, “Добро, ле”, “За теб марике”, “Гроздано любе”, “Събор се в село заправи”, както и дуетните: “Мирено моме” и “Баи Стоян”. Става солистка на оркестър “Паскалев - Пловдив” от основаването му. Ивелина Денкова казва: “Музиката е моят живот. Родена съм да пея и да радвам сърцата на хората.”

Данчо Тупаров

Данчо Тупаров е един от солистите на оркестър “Пловдив” още от основаването му. Участва в записите на дебютния албум на групата “Да объркаме света”, където самостоятелно изпълнява песента “Каталина”, а с колежките си: “Обичам две жени”, “Правилата на играта”, “Ергени, ергени”. Продължава кариерата си самостоятелно и по-късно се присъединява към новата формация “Паскалев - Пловдив”.

Хитове

“Чучулига”, “Ивано, Иванке”, “Бате Йордане”, “Правилата на играта”, “Малка мома Биляна”, “Направи Стоян механа”, “Ръченична китка”, “Любе, любе”, “Галаганска ръченица”, “Секси маце”, “Мъж за две жени”, “Мечта”, “Летели са два гълъба”, “Ден Гергьовден”, “Сестрице, мила”, “Стара майка”, “Стар мерак”, “Яж куме пий”, “Стара рецепта”, “Сред морето лодка се белей”, “Мари моме хубава”, “На празник”, “Сърце не трае”, “Венчавка”, “Залюбила малка мома”, “Раде,Раде”, “Ерген, ерген”, “Бате Йордане”, “Сватба голяма”

Сингли

ПРАЗНИК2023

КАКА ДОРА2022