Please enable JS
Пепи Христозова

Пепи Христозова

Пепи Христозова е отлична певица и това не е новина за тези, които са я чули и са се убедили в огромния и талант, а всички останали, ще се съгласят с това веднага щом запее. Тя е сред водещите имена на новото поколение народни певици, която утвърждава името си главно с нова авторска музика на фолклорна основа. Пепи Христозова има огромен сценичен опит, отлично познава българския и балканския фолклор, чудесно изпълнява всяка една песен и нещо повече - тя е даровит композитор, който съчетавайки добрата школа и теоретична подготовка, отличното познаване на богатото фолклорно наследство, универсалния изпълнителски опит, натрупан у нас и в чужбина, носеща огромен творчески заряд, успява да сътвори прекрасни фолклорни мелодии, приемани и обичани от публиката. В репертоара си предлага голям брой заглавия от българския и балканския фолклор, попфолк, естрада и други популярни заглавия.

Пепи Христозова е родена на 26 декември в Пловдив, но израства сред народни певци и музиканти в богатото на фолклорни традиции село Белозем, Пловдивско. Първите уроци по пеене получава от баща си, а след това продължава с уроци по народно пеене и солфеж при музикалния педагог Мария Найденова от Пловдив. Нейната песен “Моминство е цвете” сестрите Пепи и Таня Христозови заснеха в празничната програма “Пролет в Приказките - 2016”. Става едно от славейчeтата на радио Стара Загора в конкурса “Славейче” с песента “Седнал момко”, която е стара автентична песен от нейния край - Белозем, Пловдивско. Първия си професионален запис прави в радио Пловдив, когато е в 4 клас с тракийската песен “Георги на мама думаше”. През същата година прави и първите си телевизионни снимки в БНТ, за предаването “Непресъхващи извори”. Завършва народно пеене в НУФИ Широка лъка през 2001 година, а след това и музикална педагогика в АМТИИ, Пловдив.
Още като ученичка започва да пее професионално с оркестъра на баща си Иван Христозов. На 12 години пее с оркестъра на Надсвирването в Стамболово, на Националния събор в Копривщица. През 1996-97 г. печели награди от конкурсите “С песните на Атанаска Тодорова”, “С песните на Йовчо Караиванов”, “С песните на Недялка Керанова”, участва на международния фолклорен фестивал в Литохоро, Гърция и др. За пръв път пее на сцената в зала №1 на НДК като ученичка в 10 клас, на Представителния концерт на училищата по фолклорни изкуства. Започва да пее с оркестър “Фолк палитра” на кларнетиста Петър Войников, като с тях има записани две песни: “Янка на мама думаше” и “Индже през гора вървеше”. Учи задочно и заминава да пее в чужбина. До 2008 година пее с оркестъра в Швейцария, Австрия и Германия. През всички тези години Пепи не спира да обогатява репертоара си, като издирва много нови песни от родния си край и все по-активно композира нови фолклорни песни.
В този период Милко Калайджиев я кани за съвместно участие, получава се страхотно и започват да работят и като тандем. Милко я окуражава да издаде и дебютния си албум. “Фолклорен пъзел” на Пепи Христозова се появява през 2008 година, а Пепи Христозова става един от гласовете на музикална компания “Пайнер”. Милко е инициатор и за нейното навлизане в попфолк жанра. В края на 2009 година се появява дуетният им хит “Сто години самота”. През същата година двамата участват на фолклорния фестивал в Комотини, Гърция, а през есента Пепи Христозова дебютира на “Пирин фолк”, Сандански с песните “Обич непоискана” и “Молитва”. Песента и “Обич непоискана” и донася награда на телевизия “Планета фолк”.
В края на годината издава и втория си албум “Славейче пее”, а на Годишните музикални награди на телевизия “Планета” Пепи Христозова печели награда за фолклорен изпълнител. Показател за таланта на една певица са дуетите - Пепи Христозова е записала дуетни песни с някои от най-известните имена: Нелина, Росица Пейчева, Николай Славеев, Милко Калайджиев, Таня Христозова и др. Като изпълнител на “Пайнер” тя е редовен участник във фолклорните програми заснети в комплекс “Приказките” и излъчвани по трите телевизионни канала “Планета”, “Планета фолк” и “Планета HD”. Пепи Христозова продължава да записва нови песни и все по-активно да създава авторски песни, и през 2014 година издава третия си самостоятелен албум “Вино да се лее, песен да се пее”.
През лятото на 2015 година Пепи Христозова взема участие в Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Стара Загора, където изпълнява авторската си песен “Момиче бело, цървено” и дуетната песен с Нелина “Гледай ме, гледай, пиленце лале”. Нейното изпълнение е включено в тройното DVD и в аудиодиска от концерта. През есента на същата година Пепи Христозова пее в концерта на оркестър “Канарите” в Стара Загора, където изпълнява седем песни от техния репертоар. През пролетта на 2016 година Пепи Христозова участва в Юбилейния концерт “Земьо Българска, Орфеева” на оркестър “Орфей” в Пловдив, където изпълнява песните: “Славейче пее” и “Момне ле, мъри хубава”. През есента на 2016 година Пепи Христозова издава и четвъртия си самостоятелен албум “Моминство е цвете”.
От началото на своята професионална кариера, Пепи Христозова се утвърждава не само като отлична народна певица, но и като талантлив автор, записвайки голям брой песни по своя музика и текст. В албума “Фолклорен пъзел” те са седем, в албума “Славейче пее” авторските и песни са девет, а в третия - “Вино да се лее, песен да се пее” - те са седем. Преобладаващ брой нейни авторски песни са намерили място и в четвъртия и самостоятелен албум “Моминство е цвете”. Пепи Христозова е една от звездите на народната музика в двете енциклопедии на българския фолклор, създадени от журналиста от БНР Николай Чапански.
В богатия си репертоар Пепи Христозова изпълнява фолклор от различните фолклорни области, авторски фолклор, попфолк, популярни и обичани хитови заглавия, българска естрада, балкански фолк.

Награди

1994 - Национално надсвирване в Стамболово - Награда за най-млад изпълител

1995 - Национален фолклорен събор в Копривщица - 1 място
1996 - Конкурс “С песните на Атанаска Тодорова”, Чирпан - 2 награда
1997 - Бяла роза, фолклорен фестивал с песните на Недялка Керанова - 2 награда
1998 - Конкурс “С песните на Атанаска Тодорова”, Чирпан - 2 награда
1998 - Празник на тракийската народна песен, Първомай - 2 награда на журито
1998 - Празник на тракийската народна песен, Първомай - Награда на публиката
1998 - Национален конкурс “Славейче”, Стара Загора - 1 място
1999 - Конкурс “С песните на Атанаска Тодорова”, Чирпан - 1 награда
1999 - Празник на тракийската народна песен, Първомай - 1 награда
2000 - Конкурс “С песните на Йовчо Караиванов” - Специална награда
2001 - Национален фестивал за млади изпълнители, Чирпан - 1 място
2009 - Годишни награди на ТВ “Планета” - Фолклорен изпълнител на годината

Изяви

Мегаизяви

Пепи Христозова няколко пъти пее на Събора на народното творчество “Рожен”, като първата и изява там е била още като ученичка в НУФИ Широка лъка през 2000 год. През 2009 година Пепи Христозова участва на фестивала “Пирин фолк”, Сандански. През лятото на 2015 е сред участниците на Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Летния театър на Стара Загора, през месец септември тя взема участие в концерта на оркестър “Канарите” в Стара Загора, а следващата година пее на Юбилейния концерт на оркестър “Орфей” в Пловдив и на Фестивала на народната носия през месец август 2016 г. в Жеравна.

Концерти зад граница

Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Испания, Белгия, Гърция, Кипър, Турция

Хитове

“Калино, Калинче”, “Булка Елена”, “Сватба”, “Хубава Елица”, “Станкина мъка”, “Разболял ми се млад Иван”, “Рашко ле”, “Пусто имане”, “Кольо на Рада думаше”, “Каква си била ти, Добро”, “Дамяно, Дамянке”, “Стано, Стано”, “Гергьовден”, “Моме, Велико”, “Хубава бяла Диляна”, “Любе, Тудоро, Тудорке”, “Обич непоискана”, “Молитва”, “Мама на Стою думаше”, “Еленка по двор ходеше”, “Тръгнала ми е Маринка”, “Славейче пее”, “Калино, Малино”, “Димка из път върви”, “Булченска ръченица”, “Коледа”, “Чорбаджи Стоян”, “Разболял се е Иринка”, “Трифон Зарезан”, “Магдено моме”, “Горо ле”, “Момиче бело, цървено”, “Море огреяла месечина”, “Садила Яна”, “Мама на Севда думаше”, “Бяла Йордана”, “Прошка от сърце се дава”, “Залюбил Иван Мария”, “Сватба българска”/с Николай Славеев/, “Тръгнало ли луда, младо”/ с Нелина/, “Любовта крила дарява”/ с Роси Пейчева/, “Моминство е цвете”, “Георги на мама думаше”, “Мойта дъщеря”, “Завъртяла Мара”, “Искам, мило либе”

Дискография

Албуми

СЛАВЕЙЧЕ ПЕЕ2009

Сингли

БУЛЧЕ, ЦЪФНАЛО ГЮЛЧЕ2023

ИМАХ СИ, МАЛЕ, НА СЪРЦЕ2023

БОЛЯРСКА СВАТБА2023

ДЯДО ПОПЕ2019