Please enable JS
Калина и Невена

Калина и Невена

Два общаващи млади таланта, като два пъстрогласни славея, закърмени от малки с любов към българската народна музика, ще ви радват с прекрасните си песни, които подготвят за всяка своя среща с публиката. Репертоарът на Калина и Невена включва песни от фолклорното богатство на Тракия, Македония, Мизия, Странджа и други фолклорни области.

Калина /Кристиана Динкова/ е родена на 05.11. в Пловдив. Посещава частни уроци по народно пеене от 9-годишна възраст. Невена /Невена Вранчева/ е родена на 09.04. в Пловдив. Пее от малка и развива таланта си в частна школа за народно пеене. Двете завършват средно образование в СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” гр. Пловдив с разширено изучаване на български фолклор. Там Калина и Невена стават част от квартет “Пеперуда” с ръководител популярната народна певица Вичка Николова, която ги подготвя и за голямата сцена. С квартет “Пеперуда” те печелят първи места на различни конкурси и фестивали в България и чужбина.
През 2010г. са приети в АМТИИ гр. Пловдив със специалност “Изпълнителско изкуство” - Фолклор. Калина и Невена са приети в състава на Академичния народен хор с диригент доц. д-р Костадин Бураджиев. В индивидуалната им подготовка им помага известната народна певица Данка Цветкова. През 2011г с Академичния хор печелят Champions of Grand Prix в най-престижния хоров конкурс в света “World Choir Games” в Грац, Австрия.
След разпадането на квартета двете момичета решават да продължат като дует. Увереност за това им вдъхва и техният преподавател по музика Здравко Мандаджиев, който създава и първата им песен “Писмо ти е дошло”. С нея те постигат успех на Международния фестивал “Пирин Фолк” в Сандански 2013, където печелят първо място като дует и първо място на журналистическото жури.
След успешното си представяне на “Пирин Фолк”, през пролетта на 2014г., Калина и Невена подписват договор с музикална Компания “Пайнер”. Песента “Писмо ти е дошло” е техния дебют в ефира на Телевизия “Планета Фолк” като част от фолклорната програма “Пролет в Приказките”. През есента на същата година фолклорният дует представя видеоклипове на песните “Тръгнала ми е Милена” и “Огън да гори”, които са от тракийската фолклорна област. Година след телевизионния си дебют, в програмата “Пролет в Приказките - 2015”, Калина и Невена представят македонската песен “Ти да ми дойдеш” и тракийската “Рано ранил Кара Георги”.
Калина и Невена участват с песента “Тръгнала ми е Милена” в Празничния концерт “25 години “Пайнер” в Стара Загора. Тяхното изпълнение е включено в тройното DVD и в аудиодиска от концерта. През есента на същата година Калина и Невена записват още две песни: “Рано е ранила Нине” и “Море, лично момче”, която е дует с известния народен певец Николай Славеев.
През лятото на 2016 год. Калина и Невена издадоха дебютния си албум “Фолклорна магия”, с песни от различни етнографски региони, подчинен на идеята да бъде нещо като музикална разходка из България, в която да се представи красотата и многообразието на музиката от различните фолклорни области.
И в музикалната си програма, която представят ня участията си, както и в дебютния си албум, Калина и Невена изпълняват хубави народни песни от всички фолклорни области.

Награди

2007 - Национален фолклорен конкурс “Орфеева дарба”, София - Първо място

2007 - Международен фестивал “Фолклор без граници”, Албена - Златен медал
2008 - Национален фолклорен конкурс “Орфеево изворче”, Стара Загора - Първо място
2008 - Четвърти национален фестивал “Родолюбие”, Панагюрище - Голямата награда “Живият пламък”
2009 - Национален фолклорен конкурс “Орфеево изворче”, Стара Загора - Първо място и златен плакет
2010 - Национален фолклорен конкурс “Орфеево изворче”, Стара Загора - Голямата награда
2010 - Национален фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада”, Монтана - Специална награда
2013 - “Пирин Фолк”, Сандански - Първа награда за вокални групи
2013 - “Пирин Фолк”, Сандански - Награда на журналистическото жури

Изяви

Мегаизяви

2013 - Гала вечер на фестивала “Пирин Фолк”, Сандански

2015 - Празничен фолклорен концерт “25 години “Пайнер”, Стара Загора

Концерти зад граница

Австрия, Швейцария, Турция, Гърция, Белгия

Хитове

“Писмо ти е дошло”, “Тръгнала ми е Милена”, “Огън ми гори”, “Рано ранил Кара Георги”, “Ти да ми дойдеш”, “Море лично момче”, “В село се моми събират”, “Рано е ранила, Нине”, “Янке ле, ти чула ли си”, “Залюбих си едно либе”, “Темна е мъгла паднала”, “Горо ле, горо зелена”, “Мърийорината майчица”

Дискография

Албуми

СВЕТЪЛ ПРАЗНИК2023

ФОЛКЛОРНА МАГИЯ2016

Сингли

РОДОПСКИ НАНИЗ2023

ЗАДАДЕ СЕ, ЯНО ЛЕ - с МФГ Дорково2023

СВЕТЪЛ ПРАЗНИК2022

ИЗГУБИЛА НАЗЛЪН ДОНА2022

ЛИЧНА НЕВЕНА2022

МАКЕДОНСКИ БУКЕТ2021

НЕКА ДА ПРАЗНУВАМЕ2020